woensdag 11 september 2013

Overzicht houden

Voor wie zuinig wil leven is een vriezer bijna onmisbaar. Je brood kan er in zodat het niet oud wordt. Je kan vlees kopen op het moment dat het afgeprijsd is of bij een goede aanbieding. Je kan groentes blancheren en invriezen op het moment dat ze goedkoop zijn. En natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met een vriezer. Ik ben dan ook blij dat wij beschikken over aardig wat vriezer ruimte. Een los exemplaar met 3 lades, nog 3 lades in een extra koelkast in de garage en ook nog een vriesvakje in de inbouwkoelkast. Dat laatste vakje wordt geheel ingenomen door een voorraadje hondenvoer, maar de overige vriesruimte is beschikbaar voor ons eigen eten.

Het enige probleem met zoveel ruimte is dat ik snel het overzicht kwijt raak, dingen die erin liggen worden vergeten, gaan over de datum en worden uiteindelijk weggegooid. En ja, zo wordt goedkoop natuurlijk toch weer duurkoop. Dat moet anders. En daarom maak ik sinds vandaag gebruik van een app op mijn smartphone waarin ik bij wil houden wat er nog in die vriezer ligt en voor wanneer het op moet.

De app is gratis en is eigenlijk bedoelt om taken bij te houden, zoals een schoonmaakrooster of andere dingen die voor een bepaalde datum afgerond moeten zijn. Maar is volgens mij ook heel goed hiervoor te gebruiken. Ik heb er nu precies ingezet wat er in de vriezer ligt en voor wanneer het op moet. Ik kan dit op datum sorteren zodat ik kan zien wat er het eerste op moet. En een week voor de uiterste datum geeft deze app mij een seintje zodat ik kan zorgen dat ik het die week in mijn maaltijden verwerk.

Natuurlijk moet ik om dit te laten werken wel netjes dingen uit de app verwijderen wanneer ik ze gebruik en toevoegen als ik nieuwe dingen in de vriezer leg. Of dat in de praktijk gaat werken? Ik hoop het! De tijd zal het leren. In elk geval is de vriezer weer helemaal opgeruimd en up-to-date, dus we gaan het wel zien.

Hoe zorgen jullie er voor dat je overzicht houdt in je voorraden en dat deze dus niet over de datum gaan?

1 opmerking:

 1. Ook wij hebben een grote diepvries, en ik houd al jaren in een multomapje bij wat erin en eruit gaat (heb geen telefoon met apps en zo...).
  Op elk product een sticker met wat het is, de datum van aankoop of invriesdatum en de hoeveelheid. In de map voor elke la (8) een tabblad met blaadjes, en schrijven maar. Hier werkt het perfect, zo weet ik precies wat erin zit en wat er het eerste uit moet. Wel een kwestie van goed bijhouden elke keer, ook door de andere gezinsleden...
  Succes, ik ben benieuwd of het bij jou gaat werken.
  Voor het schoonmaken zou ik ook wel zo'n mapje kunnen gebruiken eigenlijk :)
  Groetjes, MB.


  BeantwoordenVerwijderen